Als je een bedrijf runt en personeel hebt, dan heb je te maken met personeelsplanning. Vooral bedrijven die werken met werknemers die een nul-uren contract hebben, zullen te maken hebben met de beschikbaarheid van het personeel. Laten we een restaurant als voorbeeld nemen. Het is niet makkelijk om ervoor te zorgen dat je precies genoeg personeel hebt lopen op een avond. Als er te veel personeel is, dan kost het je geld, want het werk had ook door minder mensen gedaan kunnen worden en je moet wel iedereen netjes betalen voor de uren die ze gewerkt hebben. Als je te weinig personeel laat komen, kan het werk niet goed gedaan worden en heb je te maken met ontevreden klanten. Maar met het juiste aantal ben je er nog niet. Je hebt namelijk niets aan 10 bediendes zonder kok en je hebt ook niets aan 10 koks zonder bediendes. Je moet dus zorgen dat je van elke functie het juiste aantal mensen regelt. In de ideale wereld heeft je personeel altijd tijd om te komen werken en komen ze zelfs opdagen als je ze op het laatste moment toch nog even belt om te vragen of ze komen. Helaas is dit niet het geval, want deze mensen hebben naast hun (bij)baan ook nog een eigen leven. Het is dus belangrijk om de beschikbaarheid goed in kaart te brengen en hier een duidelijk overzicht van te hebben. Als je weet wanneer iedereen beschikbaar is, kun je een goede planning maken en deze planning tijdig laten weten aan het personeel. Soms sluit de beschikbaarheid van je personeel niet aan met de uren die je wilt vullen. Let hier dan de volgende keer op, als je weer mensen gaat aannemen. Via werving en selectie software kun je vaak al veel te weten komen over de beschikbaarheid van een kandidaat, voordat je hem of haar uitnodigt voor een sollicitatie. |